Vill du ha ett tandsmycke? – så gör du

Ett tandsmycke är ett litet guld- eller ädelstenssmycke som sätts fast på tandens yta med hjälp av lim. Vill du skaffa ett tandsmycke gör du det hos din tandläkare eller tandhygienist.


TandsmyckeKöp tandsmycket online eller hos tandläkaren

Antingen köper du ditt tandsmycke hos din tandläkare som sätter dit det med en gång.

Eller om du har specifika krav och vill ha större valmöjlighet så kan du köpa ett tandsmycke själv hos en återförsäljare/smyckesbutik, och sedan ta med detta till din tandläkare och går sedan till tandläkaren för att få det ditsatt.

Vart och vad vill du ha?
  • Motiv – det finns massor av olika typer av tandsmycken. Allt från hjärtan och stjärnor till dödskallar och fotbollar.
  • Material – det du måste också bestämma om du vill ha det i vitt guld eller i gult guld. Ofta finns det att välja mellan gult guld i 22k eller 24k och vitt guld i 18k. Du kan dessutom välja att ha en ädelsten som tandsmycke, exempelvis en diamant eller en safir.
  • Plats – du väljer även själv på vilken tand du vill att smycket ska sitta. Vill du att det ska synas ofta, exempelvis när du bara ler lite, kan du välja att ha ditt tandsmycke på andra eller tredje tanden framifrån. Vill du ha ett mer diskret smycke som syns när du skrattar kan du välja att sätta det på en hörntand eller tanden innanför hörntanden.

Så sätts tandsmycket fast

Ofta är det en tandhygienist som sätter dit tandsmycket. Att skaffa ett tandsmycke skadar inte dina tänder och gör inte ont. Tandläkaren eller tandhygienisten polerar tandens yta och lägger sedan på en mild syra.

Därefter limmas ditt tandsmycke på tanden med samma typ av lim som används vid fastsättning av tandställningar.

Ett tandsmycke är väldigt tunt, cirka 0,5 millimeter, därför vänjer du dig snabbt vid ditt nya tandsmycke. Men de första dagarna kan det kännas lite konstigt att ha något på tanden.

Så länge sitter det kvar

Om ditt tandsmycke sätts dit på rätt sätt ska det sitta tills det att du inte vill ha det kvar. Du får då gå tillbaka till tandläkaren och be om att få tandsmycket borttaget.

För vissa har det däremot hänt att smycket har trillat av, det beror då på att smycket inte limmats dit på rätt sätt.