Behandla själv vanliga åkommor

Information om hur du kan behandla olika sjukdomar, symptom och tillstånd. Exempelvis akne, ischias, skabb, fotsvamp, panikångest, celluliter och munsår.


Behandla

Akne

Att behandla akne ser lite olika ut beroende på hur svår den är. Har du lindrig akne kan du köpa receptfria läkemedel på ett apotek. Men lider du av din akne och de receptfria krämerna inte fungerar kan det vara en bra idé att söka läkarvård. Läs mer om att behandla akne här.

Skabb

Du kan behandla skabb genom att själv köpa ett receptfritt läkemedel. Det är en kräm som ska smörjas in på hela kroppen och låta den vara insmord i några timmar. Det är viktigt att alla i familjen eller din partner behandlas samtidigt. Här kan du läsa mer om skabb.

Fotsvamp

Att behandla fotsvamp görs på lite olika sätt beroende på hur fotsvampen är. Är det sprickor som vätskar sig kan du använda en uttorkande gel som gör att symptomen försvinner. Har du däremot fotsvamp som flagnar och känns torr ska du använda en kräm.

Fotsvamp kan klia väldigt mycket och det kan därför vara bra att behandla klådan med hydrokortison.

Panikångest

Panikångest kan komma när som helst utan anledning. För att kunna behandla din panikångest är det väldigt viktigt att du först och främst förstår varför du får panikångest och vad som händer i kroppen.

En mycket effektiv behandling av panikångest är KBT, kognitiv beteendeterapi. Men det kan också hjälpa med regelbunden sömn, avslappningsövningar och minska ditt intag av koffein, nikotin och alkohol.

Här kan du läsa om panikångest, hur det känns och behandling.

Celluliter

Att behandla celluliter handlar i första hand om att förebygga uppkomsten av dem. Det kan du göra genom träning, kost, kontrastduschar, koppning och massage. För att inte få celluliter är det också bra att tänka på sin vikt och att inte röka.

Munsår

Munsår kan både vara herpes och sprickor. Har du sprickor i mungiporna som inte vill läka kan du behandla dessa med en fet kräm eller salva. Skulle inte sprickorna läka kan du kontakta en läkare som får göra en undersökning. I vissa fall kan sprickorna nämligen bero på järn- eller B-vitaminbrist.

Munsår kan även vara herpesvirus. Det blir som svullna, rodnade och värkande blåsor på läpparna som sedan går sönder och vätskar. Denna typ av munsår är smittsam och det är viktigt att börja behandla så tidigt som möjligt. Det finns numera munsårsplåster att köpa på ett apotek, dessa lindrar smärtan och gör att munsåret läker snabbare.