Munspray som nikotinhjälpmedel

Nikotinläkemedel finns i många olika former och många kombinerar flera för att få hjälp med abstinensbesvär i olika situationer. Fördelen med munspray med nikotin är att den ger omedelbar verkan.


Så fungerar nikotinläkemedel

Nikotinläkemedel finns i många olika former, till exempel plåster, tuggummi, inhalator eller munspray. Alla har de gemensamt som mål att leverera nikotin till kroppen under perioden du försöker sluta röka eller snusa.

Det stora utbudet av olika nikotinläkemedel är till för att du ska hitta och välja det hjälpmedel som passar dig bäst. Vissa hjälps av att nikotinläkemedlet liknar det gamla beroendet, som tobaksfritt snus till exempel. Andra tycker det är lättare att sluta med det gamla beteendet och tillföra nikotin på ett diskret sätt som inte märks, kanske med ett plåster. Många hjälps bäst av att använda flera olika nikotinläkemedel i olika situationer.

När du slutar röka eller snusa och från en dag till en annan blir utan nikotin kan du uppleva abstinensbesvär. Hur allvarliga dessa symptom är varierar mycket från person till person men de kan bli riktigt kraftiga.

När suget efter en cigarett eller prilla slår till kan du förlita dig på nikotinläkemedel för att dämpa begäret och tillfredsställa nikotinbehovet.

Fördelar med munspray

Nikotinläkemedel i form av en munspray fungerar genom att leverera nikotin till alla de små blodkärl som finns i munnens slemhinna och som snabbt transporterar nikotinet ut i kroppen.

Munsprayen ska därför sprayas i munnen, inte ner i halsen och du ska inte andas in när du sprayar. Helst ska du låta bli att svälja i några sekunder efter att du har sprayat så att nikotinet blir kvar i munnen och hinner tas upp i blodet.

En av de största fördelarna med munspray som nikotinläkemedel är att det har en mycket snabb effekt. Inom en minut känner du av nikotinet. Munspray är också smidigt att ha med sig var som helst där nikotinsuget kan slå till.

Munspray med nikotin är receptfritt och finns att köpa på apotek. De har dessutom ofta olika smaker, som mint, för att ge en fräsch känsla i munnen.