Tandblekning

Vill du bleka dina tänder? För ett säkert och bra resultat ska du alltid göra detta på en tandläkarpraktik. Det finns två olika metoder för tandblekningen; en där du bleker med laser och en där du bleker med hjälp av blekgel i skenor.


Tandblekning

Tandblekning hos tandläkaren

Om du vill bleka dina tänder så är det mest skonsamt att göra din tandblekning hos en tandläkare eller tandhygienist. Dessutom blir resultatet bättre.

Det finns exempelvis tandkrämer du kan köpa i en livsmedelsbutik som påstår sig ha en blekande effekt men som inte alls har någon vetenskaplig grund bakom sig att det skulle fungera.

Två olika metoder

När du bleker dina tänder hos tandläkaren/tandhygienisten så finns det två olika metoder att välja emellan.

Antingen så kan bleka dina tänder på plats med hjälp av laser. Denna metod är dyrast men ger också ett snabbt resultat.

Det andra alternativet är att tandläkaren ger dig två plastskenor gjutna efter dina tänder. I dessa plastskenor häller du blekgel som du sover med i ungefär två veckor.

Plastskenor med blekningsmedel

Väljer du att bleka med hjälp av plastskenor så gjuter tandläkaren plastskenor efter just dina tänder. Sen ska du själv hemma placera blekgel i skenorna som du stoppar i munnen på kvällen eller över natten. Det är viktigt att du rengör tänderna noggrant innan du placerar skenorna med blekgel i munnen.

Detta ska du göra i 10-14 dagar.

Efter att du har gjort denna behandling kan tänderna ha en ökad känslighet vilket gör att du kan känna ilningar vid varmt och kallt, men detta kommer att gå över.

Blekning med hjälp av laser

Tandblekning med laser går snabbt, men är något dyrare. Hela behandlingen görs hos tandläkaren.

Under behandlingen så rengörs tänderna noga. Sedan får du ett isolerande skydd i plast runt tandhalsarna och tandköttet. Ett blekningsmedel penslas på tänderna, vilket aktiveras när laserljuset lyser på tänderna.

När blekningen är klar tas blekningsmedlet och plasten bort.

Priset varierar

En blekning för båda käkarna kostar runt 3000 kronor, men detta varierar beroende på vilken metod du väljer och vilken tandläkare/tandhygienist du väljer.