Munspray – ett sätt att ta medicin

Munspray är ett av många sätt att leverera medicin till kroppen. Medicinen kan ha en lokal effekt i munnen och svalget eller sprida sig i kroppen via små blodkärl i munnens slemhinna.


Munspray är ett av många sätt att leverera medicin till kroppen. Till skillnad från läkemedel i tablettform som tas upp i blodet och sprider sig i hela kroppen kan munspray användas för att behandla besvär lokalt i munnen och halsen.

Men slemhinnan i munnen innehåller också många blodkärl och munspray är också en metod att få läkemedel ut i blodet väldigt snabbt.

Munspray är inte som en inhalator. Munspray fungerar i munnen, svalg eller en bit ner i halsen medan en inhalator ska andas ner i lungorna där läkemedlet ska ha sin verkan. Vissa munsprayer har ett extra långt munstycke som hjälper dig nå längre bak i munhålan eller svalget.

Munspray mot munsår

Mindre sår och blåsor i munnen från till exempel tandställning, illasittande tandproteser eller afte kan ta lång tid att läka på grund av den våta slemhinnan. En munspray kan enkelt komma åt blåsorna för att applicera ämnen som lindrar smärta i området.

Munspray mot förkylning

Flera munsprayer klassade som medicintekniska produkter har dykt upp på senare år som ska kunna förebygga och lindra förkylning. Munsprayen ska fungera genom att leverera läkemedel till halsen där de förhindrar att virus fäster och infekterar halsens celler. Det vetenskapliga stödet verkar dock tveksamt för dessa produkter och enbart få, små studier har visat att sprayen kan förkorta en förkylning med någon dag eller två.

Munspray som lokalbedövning

Om något mindre ingrepp behöver göras i munnen, svalget eller halsen så kan lokalbedövning ges i form av en munspray. Det används också vid undersökningar av magsäcken (gastroskopi) eller luftrören när en kamera eller något annat litet instrument måste föras ner i svalget.

Sprayen ger effekt efter några minuter och det brukar kännas som att halsen är svullen men det är den inte.

Medicinsk cannabis i munspray

Patienter med nervsjukdomar som MS kan få medicinsk cannabis som behandling i form av en munspray. Patienten ska spraya under tungan för att det aktiva ämnet snabbt ska nå blodet och ha effekt.

Snabb behandling vid kärlkramp

Läkemedel som innehåller nitroglycerin används för att snabbt behandla problem med blodkärl och sänka blodtrycket. Nitroglycerin i form av en munspray kan ge effekt väldigt snabbt och ser till att blodkärlen vidgas och släpper igenom mer blod speciellt i hjärtmuskelns blodkärl.