Munspray mot snarkningar

Snarkningar är störande men kan också bli medicinskt farligt. Snarkningar går att behandla med hjälp av en munspray som dämpar vibrationer i svalget.


Hjälpmedel mot snarkningar

Snarkningar kan vara störande för en partner som sover nära men snarkningar kan också bli medicinskt farligt för snarkaren. Snarkningar har kopplats till både högt blodtryck och sömnproblem som kan försämra din allmänhälsa. Dessutom är snarkningar nära kopplat till tillfälliga andningsuppehåll under natten, sömnapné, som också försämrar din hälsa.

Det finns flera hjälpmedel mot snarkningar som till exempel snarkskenor, nässpray, munsspray och näsplåster som alla fungerar på lite olika sätt.

Snarkskenor liknar bettskenor och kan köpas för en relativt liten peng på apotek eller tillverkas individuellt utifrån precis dina tänder hos en tandläkare, detta är betydligt dyrare. Snarkskenan ser till att skjuta fram underkäken något för att öppna upp luftvägarna och på så sätt minska snarkningar.

Hur fungerar munspray mot snarkningar?

Munspray mot snarkningar innehåller oftast en blandning av naturliga oljor. Sprayen ska användas i svalget där det bildar ett skum som fastnar i halsens vävnader.

Munspray mot snarkningar fungerar på flera sätt:

  • Minskar friktion mellan rörliga delar i svalget
  • Stramar upp luftvägarna
  • Dämpar vibrationer som orsakar snarkljudet

En av fördelarna med munspray mot snarkningar är att det har omedelbar verkan och håller hela natten. Helst ska du inte äta eller dricka någonting efter att du använd sprayen utan spraya precis innan du går och lägger dig.

Munspray finns att köpa receptfritt på apotek.