Muntorrhet och dålig andedräkt

Dålig andedräkt orsakas egentligen av dålig munhygien men muntorrhet kan göra besvären värre. En munspray kan behandla båda problemen.


Dålig andedräkt uppstår när matrester mellan tänder och på tungan hänger kvar för länge i munnen. Om du inte borstar tänderna regelbundet är det bakterier i munnen som tar på sig arbetet att bryta ner proteiner i matresterna. Denna process producerar så kallade svavelföreningar i munnen som ger dålig andedräkt.

Muntorrhet kan göra problemet värre då saliv innehåller bakteriedödande ämnen. Om du har problem med för lite saliv i munnen kan du också ha högre risk för hål i tänderna precis som vid dålig munhygien.

Det finns många orsaker till muntorrhet, ofta är det en biverkning av ett läkemedel du tar, men det kan också vara orsakat av en sjukdom, stress eller att du äter mat med för lite tuggmotstånd. Läs mer om muntorrhet här.

Munspray mot dålig andedräkt

Det finns många huskurer mot dålig andedräkt men få av dem har studerats och ingen av dem har egentligen något vetenskapligt stöd. Eftersom de är milda åtgärder är det dock ingen risk att pröva. Läs mer om huskurer mot dålig andedräkt här.

Vid dålig andedräkt finns det munspray som innehåller ämnen som neutraliserar de svavelföreningar som luktar illa. Sprayen är lätt att ha med sig på jobbet, på möten eller på resa medan samma ämnen i en munskölj är lätt att använda regelbundet, i samband med tandborstning hemma.

Munspray mot muntorrhet

För att få bukt på problem med muntorrhet finns munspray som innehåller ämnen som ökar salivproduktionen. En sådan munspray är inte bara till hjälp för dig som besväras av dålig andedräkt men även dig som har muntorrhet som biverkning av ett annat läkemedel eller behandling.

Vissa varianter av munspray kombinerar både behandling mot muntorrhet och ämnen som neutraliserar dålig lukt.