Vanliga frågor och svar

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna om tandsmycken. Hittar du inte din fråga? Ställ din egna i kommentarfältet nedan.


Vanliga frågor och svar om tandsmycken så som vad det kostar och om det blir något märke.1. Blir det något märke på tanden efter att man tar bort ett tandsmycke?

Nej det går att ta bort ett smycke utan att lämna några spår.

2. Kräver ett tandsmycke någon speciell skötsel?

Nej, ta hand om dina tänder som vanligt. Ett smycke kräver varken mer eller mindre tandvård. Var inte rädd för att borsta på smycket.

3. Var köper jag ett tandsmycke?

Du kan köpa ett smycke hos din tandläkare, på en guldsmedsaffär eller på nätet. Om du köper det på nätet eller i en affär så tar du bara med smycket till din tandläkare/tandhygienist för att få det fastklistrat.

4. Finns det någon åldersgräns för tandsmycke?

Ja, du måste vara 18 år alternativt ha med dig en av dina föräldrar som ger sitt godkännande.

5. Vad kostar ett tandsmycke?

Priset på själva tandsmycket varierar mycket beroende på vilket material du vill ha ditt smycke i och vart du köper det. Själva fastklistringen som görs hos en tandläkare/tandhygienist kostar ungefär 500-1000 kronor.

6. Hur länge sitter smycket kvar?

Om smycket har satts dit på rätt sätt så kommer det att sitta kvar på tanden till dess att du inte längre vill ha det. Då får du gå till din tandläkare eller tandhygienist och få det borttaget. För vissa händer det dock att det trillar av och då har det inte limmats fast på rätt sätt.